OLED – Tehnologia care face televizorul mai subtire de 1 mm

oled_frexibil

Ce înseamnă OLED și care sunt diferențele fata de tehnologia LED?

Există acum pe piața o varietate mare de televizoare, folosind diverse tehnologii, unele mai noi, altele mai vechi și fiecare din ele cu avantajele și dezavantajele sale.

LED TV și mai noul, OLED TV, sunt doua tipuri de tehnologie care sunt foarte populare in aceasta perioada.

Înțelegând care sunt diferențele dintre cele doua te poate ajuta sa iți dai seama care este cel mai bun tip de televizor pentru tine.

Ce este LED TV?

LED vine de la Light-Emmiting Diode – Dioda Emitatoare de Lumina şi este folosita pentru producerea luminii, încă din anii ’60. Televizoarele LED folosesc aceste LED-urile din mai multe motive: consuma foarte putina energie şi oferă o imagine mult mai buna şi mai clară.

Ce este OLED TV?

OLED vine de la Organic Light Emitting Diode – LED  Organic – şi este cunoscut ca având multiple avantaje fata de alte tipuri de televizoare. Toate aceste avantaje vin din capacitatea OLED-urilor de a funcţiona fără a avea nevoie de iluminare din spate, asa cum este in cazul televizoarelor LED.

Televizoarele OLED funcționează pe baza acestor acestor OLED-uri. OLED-urile emit lumina prin intermediul unor compuși organici, ceea ce permite nivele mult mai profunde de negru și un contrast mai puternic decât alte tipuri de televizoare.


Care sunt diferențele?

Sunt câteva diferențe majore intre cele doua tipuri de tehnologii. Principala diferență se referă la iluminarea din spate. LED TV nu este decât un Televizor LCD care folosește ca sistem de iluminare LED-urile.

Televizoarele OLED, își generează propria surse de lumina și nu are nevoie de o sursa externa pentru a funcționa.

Tehnologia LED este deja învechită in comparație cu OLED. Lumina produsa de LED-uri este alba și pentru a produce culorile este trecuta prin filtre speciale de culoare. La Televizoarele OLED, pe de alta parte, fiecare LED creează culoarea de care este nevoie ceea ce duce la o imagine mult mai buna și permite construirea unor display-uri mult mai subțiri.

Dacă ar fi să rezumăm, am spune că avantajele unui OLED faţă de LED sunt:

  • consum mai redus de energie
  • contrast mai mare, un nivel de negru mai profund și culori mai vibrante
  • permite construcția unor ecrane mult mai subțiri
  • o rata de răspuns mai ridicată, ceea ce-l face mult mai potrivit pentru jocurile video

În acest moment cel mai mare dezavantaj al OLED-urilor este durata scăzută de funcționare a materialelor organice in comparare cu tehnologia Plasma, LED sau LCD. Însă producătorii vin mereu cu soluții care sa îmbunătățească și sa prelungească aceasta durata de funcționare.

Deşi în acest moment, nu sunt foarte multe modele de televizoare pe piață care folosesc tehnologia OLED iar preturile sunt destul de piperate, cu siguranță este o tehnologie de viitor care merita toată atenția încă de acum.

Vezi aici oferta de Televizoare OLED disponibila pe piața din Romania.

Sursa: http://www.1080p.ro

×