Alarma realizata cu tranzistori

Pentru avertizarea automata a intrarii prin efractie a unor persoane nedorite poate fi utilizata schema alarmei prezentate.
Alarma necesita componente putine si este usor de realizat.
Modul de functionare a montajului este urmatorul: cand cele doua contacte sunt inchise (se ating unul de celalalt) alarma nu functioneaza, iar cand cele doua contacte se desfac alarma este activata neoprindu-se chiar daca cele doua contacte sunt puse din nou impreuna, oprirea alarmei facanduse prin apasarea unui pushbutton.
Primele doua tranzistoare T1 si T2 indeplinesc rolul de releu electronic iar celelalte doua T3 si T4 formeaza un oscilator multivibrator.
Redarea semanlului acustic este facuta cu ajutorul unui difuzor de 4 Ohmi /0.25w care este cuplat printr-un transformator audio.
Daca semnalul este prea slab la iesirea multivibratorului se va monta un amplificator audio de aproximativ 5w iar in locul transformatorului se va monta un rezistor de 1k si in punctul y se va monta un condensator de 0.1uf /100V care asigura iesirea semnalului spre amplificator.
Pentru conectarea alarmei la mai multe usi, ferestre se vor mointa in serie mai multe contacte care se vor conecta astfel incat cand usile, ferestrele sunt inchise alarma sa fie in standby.

Lasă un răspuns